پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در وعده افطار معده بعد از ساعات طولانی عدم دریافت غذا خالی بوده، در نتیجه قند خون کاهش می یابد و بدن به سمت تجزیه پروتین ها برای ساختن قند جدید می رود.
متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: در وعده افطار معده بعد از ساعات طولانی عدم دریافت غذا خالی بوده، در نتیجه قند خون کاهش می یابد و بدن به سمت تجزیه پروتین ها برای ساختن قند جدید می رود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج؛ دکتر جانمحمد ملک زاده در برنامه پیک سلامت با اشاره به اینکه معده در ساعات طولانی روز خشک و بدون فعالیت بوده و حالت جمع شدگی دارد، افزود: به همین دلیل توصیه می شود افطار را با یک مایع گرم شروع کنیم، تا معده حالت آبکی به خود بگیرد و آماده دریافت غذا شود.
استفاده از مایعات ولرم در وعده افطار
وی یادآور شد: اگر غذای استفاده شده در وعده افطار با عجله و ناگهانی مصرف شود، می تواند حاوی مقدار زیادی کربوهیدرات، چربی و قند باشد که باعث می شود وارد بافت ذخیره چربی شوند و فرد را چاق کنند.
دکتر ملک زاده با اشاره به افرادی که می خواهند از فرصت ماه مبارک رمضان برای کاهش وزن استفاده کنند اظهار کرد: این افراد می توانند افطار خود را با مقدار کمی غذا شروع کنند و در یک فاصله1 تا 1 و نیم ساعت بعد وعده اصلی خود را مصرف کنند.
وی به این افراد توصیه نمود: افطار خود را با شیر ولرم، چند دانه خرما و یا یک حبه قند بدلیل نیاز بدن به قند و تسکین حالت گرسنگی تهاجمی فرد شروع کنند.
اهمیت وعده سحری برای روزه داران/مصرف تدریجی آب در فاصله افطار تا سحر
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج با اشاره به اهمیت بالای صبحانه و سحری و تفاوت بین این دو وعده خاطر نشان کرد: فرد بعد از دریافت صبحانه مجاز به استفاده از سایر نوشنیدنی ها و حتی غذاها است، اما بعد از وعده سحری دیگر مجاز به استفاده از هیچ نوع ماده غذایی بخصوص آب نیست.
وی با بیان اینکه بدن فرد روزه دار برای اینکه مقاومت خوبی داشته باشد باید آب کافی دریافت کند، افزود: حداقل 2 تا 3 لیتر آب در فاصله بین افطار تا سحر به تدریج هر نیم ساعت تا یک ساعت و یا حتی بیشتر هم می تواند استفاده شود.
دکتر ملک زاده هم چنین توصیه نمود: در کنار آب میوه ها و سبزیجات آبدار مانند کاهو که باعث سیری طولانی مدت، عملکرد دستگاه گوارش و تشنگی در فرد را کمتر می کند توصیه می شود.
از نوشیدنی های حاوی کافئین پرهیز نمایید
این متخصص تغذیه با اشاره به دقت لازم در انتخاب نوع نوشیدنی خاطر نشان کرد: نوشیدنی هایی حاوی کافئین مانند چای و قهوه در سحری باعث تشدید تشنگی و دفع آب از طریق ادرار می شوند و فرد را زودتر دچار تشنگی می کنند.
وی یادآور شد: بهتر است حتی الامکان از چای و قهوه استفاده نکنیم و یا در صورت استفاده به صورت رقیق باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: استفاده از غذاهای شور، چرب، دریایی در وعده سحری باعث تشدید تشنگی می شوند.
استفاده از وعده های زیاد غذایی با مقدار کم/ مواد مغذی مورد نیاز بدن
این متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بیان کرد: افرادی که روزه دار نیستند و یا آن هایی که رژیم کاهش وزن دارند توصیه می شود، بین 3 تا 6 وعده غذا با مقدار کم مصرف کنند.
وی افزود: این افراد می توانند مواد مغذی مورد نیاز غیر از انرژی مانند ویتامین، مواد معدنی، پروتین و آنتی اکسیدان را به مقدار لازم دریافت کنند و در عین حال کاهش وزن نیز داشته باشند.
وی در ادامه گفت: تلاش بر این است افراد روزه دار نیز تمام این مواد مغذی را در فاصله مجاز دریافت کنند.
این متخصص یادآور شد: اگر افراد بتوانند در فاصله زمانی بین افطار تا سحر از 3 تا 5 عدد میوه های آبدار و یا سبزیجات به اندازه کافی استفاده کنند، برای رفع تشنگی آنها بهتر است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه افراد سعی کنند افطار خود را با غذاهای پروتینی و لبنیات مانند شیر شروع کنند، افزود: افرادی که به شیر حساسیت دارند می توانند از ماست یا دوغ استفاده کنند تا همه غذا های لازم را در این فاصله دریافت کنند.
آب مهم ترین تنظیم کننده دمای بدن
دکتر ملک زاده با بیان اینکه یکی از مهم ترین تنظیم کننده های دمای بدنی مقدار آب بدن است، اظهار کرد: اگر بدن در فاصله مجاز به اندازه کافی آب دریافت کند می تواند در طول روز مقاومت خوبی در مقابل گرمای هوا، تعریق و تشنگی داشته باشد.
وی همچنین توصیه نمود: باید سعی کنیم مدت زمان کمتری در معرض گرما قرار بگیریم و افرادی که در فضای باز هستند از کلاه استفاده و یا در صورت امکان در سایه قرار گیرند.
این متخصص تغذیه با تاکید مجدد بر استفاده از آب افزود: مواد غذایی دیگر بدلیل وجود ناخالصی در آنها بندرت می توانند جای آب را بگیرند و تشنگی را بیشتر می کنند.
وی ادامه داد: آب با دمای متعادل یخچال( بین 4 تا 8 درجه سانتیگراد) آب مطلوب و برای رفع تشنگی بسیار مناسب است.
وی یادآور شد: استفاده از شربت ها بخصوص آبلیمو( بدون شکر) به رفع تشنگی در وعده سحری کمک می کنند.
استفاده از زولبیا و بامیه توصیه نمی شود!
این متخصص تغذیه دانشگاه علوم پزشکی یاسوج افزود: چربی، شیرینی زیاد و نحوه طبخ زولبیا و بامیه از مشکلات اساسی آن است و سلامت مصرف مصرف کننده را به خطر می اندازد.
وی در ادامه گفت: به همه افراد روزه دار بخصوص افرادی که چربی یا قند بالا، بیماری های قلبی، کبد چرب دارند و یا چاق هستند توصیه می شود، از این نوع شیرینی جات استفاده نکنند و یا در صورت استفاده همراه با سبزی و غذاهای دیگر باشد، تا قدرت جذب آن کاهش پیدا کند.
تحرک بدنی و فعالیت های ورزش در ایام روزه داری مناسب است؟
دکتر ملک زاده با اشاره به اینکه ورزش اگر آرام و سبک باشد می تواند به مقاومت فرد در مقابل روزه داری کمک کند، اظهار داشت: افراد می توانند 2 تا 3 ساعت بعد از افطار ورزش های سبک انجام دهند.
وی در پایان توصیه نمود: یک پیاده روی نیم ساعته سبک در هوای خنک یک ساعت قبل از افطار می تواند به سلامتی افراد کمک کند.
خبر؛ ط.ن